Vintersporter som du måste prova

Många gillar sommarens värme och lata dagar, men det är på vintern som det är möjligt att utföra de roligaste och häftigaste sporterna. Tack vare dess geografiska position bjuder Sverige på snö under vinterhalvåret, vilket möjliggör flera roliga sporter. Här kan du läsa mer om de bästa vintersporterna som du måste prova någon gång i livet.

Utförsåkning

Skidåkning är en av de absolut populäraste vintersporterna. Det är en alldeles unik känsla att åka slalom ned för pisten en solig vinterdag. Det bästa är att åka till en skidort och stanna några dagar för att uppleva den typiska skidsemestern. Populära skidorter i Sverige är Åre och Sälen, men många väljer att åka till Alperna för att få större variation i åkningen. En fördel med utförsåkning är att det aldrig är för sent att lära sig. Även om du är vuxen och har ingen eller liten erfarenhet av skidåkning utför så kan du lära dig ganska snabbt. Se till att hyra ett par skidor anpassade för nybörjare och börja i de allra lättaste backarna. Snart kommer du märka att du kan avancera till de lite svårare backarna. Se bara till att inte glömma hjälmen när du åker skidor.

Utförsåkning är en fantastiskt rolig sport som måste upplevas någon gång i livet. Det är dock en sport som inkluderar en hel del utrustning och kostar därefter. Hos https://lendify.se/privatlan kan du som privatperson låna pengar på ett smidigt sätt till din skidresa. Lendify erbjuder lån utan krav på säkerhet eller kontantinsats. Kostnaderna som du bör räkna med när du åker på skidresa är dels skidhyra eller köp av skidor. Att hyra skidor kostar cirka 1500-3000 kronor per vecka beroende på hur pass avancerade skidor du vill ha. Dessutom behöver du kläder som är särskilt anpassade för skidåkning. Dessa måste vara smidiga samt varma utan att bli svettiga. Ofta måste du räkna med att ett par bra skidbyxor och jacka kostar cirka 5000 kronor. Utöver detta tillkommer resan, boende och liftkort. Priserna för detta beror på vilken skidort du väljer att resa till.

Längdskidåkning

Den som inte vill åka skidor utför kan istället åka på längden. Längdskidåkning är en svensk folksport. I Sverige arrangeras årligen världens största längdskidåkningstävling – Vasaloppet. Alla svenskar bör delta i ett Vasalopp någon gång i livet för att få uppleva den magiska stämningen under skidturen i fäders spår. Utöver den ursprungliga Vasaloppssträckan på 90 kilometer går det även att åka 30 eller 45 kilometer samt stafettvasan. Om du vill åka Vasaloppet bör du investera i ett par bra skidor eftersom du behöver dem både för träning och tävling. Räkna med att det kostar minst 5000 kronor för bra skidor, pjäxor och stavar.

Dessutom behöver du kläder anpassade för längdskidåkning. Tänk på att längdåkning kräver andra kläder än vid utförsåkning. Det är en fysiskt krävande sport och du blir snabbt varm när du åker. Dels behöver du funktionella underkläder, helst i 100 % polyester eller polypropylen, som håller kroppen varm och torr. Du behöver även ett basunderställ i svettransporterande material. Ofta är det kallt och blåsigt vid längdåkning och då behövs en jacka, gärna en softshell-jacka, för att skydda kroppen. Utöver detta behövs såklart även strumpor, mössa och vantar samt längdskidåkningstights. Räkna med att det kostar minst 3000-4000 kronor att köpa lämpliga kläder. Om du vill delta i Vasaloppet tillkommer även startavgift på ett par tusenlappar samt resa och boende.