Populära sommarsporter i Sverige

Under sommarmånaderna kan vi utöva många roliga idrotter och sporter i vårt avlånga land. Vi kan komma samman i lagsporter med allt från två deltagare per lag upp till en hel drös. Inte bara befintliga idrottsplatser brukas, många platser, torg och gator kan användas för mer sportiga aktiviteter. Traditionella idrotter som fotboll, basket, volleyboll och handboll står på programmet. Men även nyare konkurrerar om folks gunst. Bland annat paddeltennis, paddelboll och frisbee. Vill du sporta ensam har du ännu mer idrotter att välja på.

Fotboll är en absolut favoritsport för många. Du kan spela hemma på tomten, mellan hyreshusen eller i parker. Inte ens några riktiga mål behövs. Du bara markerar två målstolpar med vad som helst. Till och med på stranden kan fotboll spelas mellan två deltagare eller hela lag. Du kan hämta din inspiration från tv eller på någon av arenorna där serier med damfotboll, herrallsvenskan eller lägre serier utövas. Under sommaren kommer en del utländska klubbar på läger, dessa kan vara extra kul att titta på.

Med bollen i centrum

Streetbasket blev en fluga för ganska många år sedan, men är ännu väldigt populär främst bland ungdomar. På många orter ordnas med en liten basketplan och två flyttbara korgar. Sporten blev så poppis att det spelas officiellt, till och med landslag och turneringar. Streetball är ett annat namn eller 3×3 med tre spelare i varje lag. Riktigt stora matcher brukar flankeras av mobila läktare där hundratals åskådare beser dessa spektakulära, snabba matcher. När de stora klubbarna drar sig undan är det fritt fram för vem som helst att inta spelplanen.

Volleyboll utomhus

Beachvolleyboll behöver ingen strand, det räcker med sand som underlag. Den officiella sporten har två spelare på vardera sidan av nätet men på banor i parker kan man på skoj vara några fler om man vill. Speciellt om skickligheten inte är stor underlättar det för att få flyt i spelet. Samma banor kan med fördel även brukas för badminton eller fotbollsvolley. Volleyboll med fötterna härstammar från Asien, speciellt i Thailand är den mycket poppis. I Sverige kan det duga med vilken boll som helst för ändamålet.

Testa paddeltennis

paddeltennisVanlig tennis spelas oftast som singelspel men i paddeltennis är man två på vardera sidan om nätet. Denna sport har marscherat starkt framåt och på många platser byggs nya banor utomhus vilket lämpar sig fint i sommarvärmen. Spelet benämns som en kombination av tennis och squash. Banan är något mindre än en tennisplan och är omgärdat av glasväggar. Racketen är utan strängar och liknar ett större bordtennisracket. Bollarna är vanliga tennisbollar men har inte lika hårt lufttryck, vilket gör studsen mjukare.

Campa med sport och idrott

Den riktigt stora händelsen på sommaren är sports camp som initierades i Norrköping för många år sedan. Företeelsen har spridit sig i landet och anordnas på många platser numera. Flera tusen ungdomar får pröva på en mängd sporter. I Norrköping kan tjejer och killar testa bland annat basket, dans, friidrott, gymnastik, handboll, innebandy, ishockey, konståkning, parkour, rugby, simning, skytte och tennis bland ett tjugotal sporter och idrotter. I år är det ungdomar födda mellan 2008 till 2010 som under en vecka kommer samman under dagtid och roar sig på kvällarna.